Ζωοφιλικό Πρόγραμμα Δήμου για την πρωτοβάθμια

Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού θεωρώντας ότι η διαχείριση και προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων εκτός από θέμα πολιτισμού, αποτελεί ταυτόχρονα και μια κοινωνική αναγκαιότητα έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, με τη σύσταση αρμόδιου γραφείου υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα της περιοχής.

Συγκεκριμένα, κατανοώντας τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης στην καλλιέργειά ζωοφιλικής κουλτούρας, σχεδίασε και υλοποίησε ενημερωτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με στόχο να προάγει στα παιδιά την αρχή της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης για τα ζώα και το περιβάλλον. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε το 2015 με σκοπό να καλλιεργήσει μια νέα φιλοζωική κουλτούρα στους μαθητές.

Ειδικότερα, πιστοποιημένος θετικός εκπαιδευτής ζώων σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου  υλοποιεί σειρά διαδραστικών παρουσιάσεων σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης με θέμα «Βοηθάμε τα Ζώα – Δημιουργούμε Πολιτισμό». Στις παρουσιάσεις αυτές, ο εκπαιδευτής διαθέτει ειδικά εκπαιδευμένο σκυλάκι με το οποίο πραγματοποιούνται οι βιωματικές ασκήσεις και τα παιχνίδια ρόλων (role-playing). Οι παρουσιάσεις διαρκούν περίπου μιάμιση ώρα, και διαμορφώνονται ως εξής:

Σε πρώτο στάδιο, με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, προσαρμοσμένης στην ηλικία των παιδιών, οι μαθητές ενημερώνονται για τα ζώα στις πόλεις, δίνοντας περισσότερη έμφαση στα αδέσποτα ζώα, την εγκατάλειψη, την κακοποίηση και τον τρόπο διαχείρισής των ζώων αυτών.

Στη συνέχεια ενημερώνονται για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα που υλοποιεί ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού αναφορικά με την ορθολογική διαχείριση των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων. Συγκεκριμένα οι μαθητές μαθαίνουν για όλες τις δράσεις του Δήμου σχετικά με τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα του Δήμου και συγκεκριμένα ενημερώνονται για: το δίκτυο ενημέρωσης για την υιοθεσία ζώων, την συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, την συνεργασία με ιδιωτικά κτηνιατρεία, την λειτουργία πάρκου ζώων, τον εθελοντισμό κ.ο.κ. Στα πλαίσια αυτά, γίνεται απολογισμός των δράσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί στον Δήμο και στη συνέχεια, αναφέρεται η διαδικασία υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, η αντίστοιχη παροχή κινήτρων από πλευράς Δήμου, καθώς και ο προγραμματισμός δράσεων αναφορικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων της πόλης.

Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης,  ο ειδικός εκπαιδευτής πραγματοποιεί βιωματικές ασκήσεις σχετικά με τα ζώα προκειμένου οι μαθητές να εμπεδώσουν καλύτερα την πληροφόρηση. Στα πλαίσια των ασκήσεων αυτών, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά κάνοντας συγκεκριμένες ασκήσεις, παιχνίδι ρόλων (role playing), κλπ. Τέλος, ακολουθεί συζήτηση, όπου τα παιδιά περιγράφουν τις εμπειρίες τους, θέτουν τις απορίες τους και αντιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πόσο σημαντική είναι η εθελοντική δράση για τα αδέσποτα ζώα της πόλης μας.

Μετά την επιτυχία του προγράμματος και τα αιτήματα των δημοτών, από φέτος, θα προστεθούν στο πρόγραμμα, τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αγιών Αναργύρων – Καματερού.

Η κα Παπαναγιωτάκη Μαρία, αρμόδια Αντιδήμαρχος και δημιουργός του προγράμματος αυτού αναφέρει πως ”Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, είναι να αναπτυχθεί μια νέα, υγιής και υπεύθυνη στάση απέναντι στα ζώα και αυτό πρέπει να ξεκινά από το σχολείο με τη σωστή ενημέρωση”.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017 – 2018, η παρουσίαση του προγράμματος έγινε σε 17 δημοτικά σχολεία του Δήμου και ενημερώθηκαν 1.184 μαθητές πρωτοβάθμιας.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού είναι ο πρώτος στη Δυτική Αθήνα που υλοποίησε μια τέτοια πρωτοβουλία. Ο Δήμος πρόκειται να υλοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για πέμπτη συνεχή χρονιά, καθώς τα προηγούμενα χρόνια, η δράση αυτή σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία και υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς για τη συνέχισή της. Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, το πρόγραμμα στοχεύει να ενημερώσει και να καλύψει το σύνολο των μαθητών εντός των διοικητικών του ορίων.